Een jaren 70 woning biedt vele opties. Zo zijn de ruimtes van de woning erg ruim en is de constructie erg stabiel. Veel mensen kiezen er dan tegenwoordig ook voor om een jaren 70 woning aan te schaffen om deze vervolgens te verbouwen. Om meer ruimte te creëren of om een nieuwe ruimte toe te voegen bestaat er de optie uitbouw jaren 70 woning en aanbouw jaren 70 woning. Met aan- en uitbouw kun je je eigen moderne, ruime droomwoning creëren. Met deze tips over uitbouw jaren 70 woning en aanbouw jaren 70 woning maak jij je jaren 70 woning helemaal af!
Verschil uitbouw en aanbouw
Vaak worden de begrippen aanbouw en uitbouw door elkaar gehaald. Echter bestaan er tussen deze twee verschillen. Bij een aanbouw wordt er een nieuwe constructie aan de woning vastgemaakt. Hierbij kun je denken aan een serre, garage, bijkeuken of carport. Een aanbouw is eigenlijk een losse ruimte die aan de woning wordt toegevoegd en deze zorgt dan ook niet per se voor meer leefruimte in huis. Een uitbouw creëert daarentegen wel meer leefruimte in huis. Bij een uitbouw wordt een bestaande ruimte vergroot. De gevel wordt hierbij doorbroken, zodat de woonruimte vergroot wordt en er één geheel ontstaat. Beide constructies hebben andere functies. Het is dus belangrijk van te voren bepalen voor welke doeleinden de nieuwe ruimte gebruikt zal worden.
Mogelijkheden aan- en uitbouw jaren 70 woning
Een aan- of uitbouw heeft je jaren 70 woning veel te bieden. Om te beginnen hebben deze constructies vaak in de keuken een toegevoegde waarde. Waar een keuken in de jaren 70 meer als werkplaats diende, is deze nu dé centrale plaats in een familiehuis. Tegenwoordig wordt er in een keuken gegeten, gekletst, gekookt, geborreld en meer. Jaren 70 keukens zijn vaak erg dicht, met weinig relatie met de tuin en eetkamer. Om van de keuken een gezellige, moderne plek te maken die één geheel is met de rest van de woning, kan een aan- of uitbouw uitkomst bieden. Verder kun je met deze constructies elke wenselijke ruimte creëren, zoals een nieuwe badkamer, sauna, wijnkelder of overdekt zwembad.
Architectuur en daglicht
Om je op weg te helpen volgen nog een aantal tips voor een succesvolle aan- of uitbouw. Allereerst is het handig om te zorgen voor een passende architectuur. Zo kun je voor een samenhangende architectuur zorgen, waarbij je gebruik maakt van dezelfde materialen en kleuren. Soms kan een contrasterende architectuur echter ook erg mooi zijn. Verder kan de aanbouw of uitbouw daglicht in de woning wegnemen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk daglicht via het dak binnen te brengen. Ook kun je het vloerpeil verlagen of juist het plafond verhogen om meer daglicht binnen te laten.
Overige tips voor een aan- of uitbouw
Het is belangrijk om de uit- of aanbouw zorgvuldig aan te laten sluiten op de rest van de woning, zodat je het ook echt als één ruimte ervaart. Hiervoor is het belangrijk om balken, muurdammen en kolommen netjes weg te werken. Tot slot is soms een vergunning nodig. De vergunningsregels zijn voor aanbouw en uitbouw precies hetzelfde en vaak is geen vergunning nodig. Informeer echter altijd bij de gemeente en vraag zo nodig op tijd een vergunning aan, zodat je niet voor verrassingen zult komen te staan.
Geef een reactie