De jaren 70 zitkuil: de geschiedenis en inspiratie

jaren 70 zitkuil

In de jaren ‘70 was het gebruikelijk om een zitkuil in je woonkamer te hebben, tegenwoordig zien we dit nauwelijks meer. Toch komt deze oude trend de laatste jaren steeds vaker om de hoek kijken, maar dan in een moderne uitvoering. Bij een traditionele zitkuil zit je op de rand van de kuil met je benen naar binnen toe, in de meeste gevallen zit je tegenover je gezelschap. De zitkuil is ontworpen om een gezellige, knusse sfeer te creëren, vergelijkbaar met de sfeer die je vaak hebt tijdens het kamperen. In het midden van een zitkuil zit dan ook vaak een haard, zo heb je het gevoel dat je rond een kampvuur zit.

Een verzonken woonkamer

Als je tegenwoordig in een jaren ‘70 huis bent zie je vaak een verzonken woonkamer in plaats van de originele zithoek. Een zitkuil is een verlaagd gedeelte in de kamer, de vloer is lager op de plek waar normaalgesproken de zithoek was geweest. Je ziet dat in de praktijk deze plek nog wel een zitkuil wordt genoemd terwijl het eigenlijk dus geen zithoek is. In veel gevallen heeft de verzonken woonkamer nog altijd wel een open haard. De plaatselijke lagere vloer creëert wel een beschutte plek en heeft op veel manieren hetzelfde effect als de traditionele zithoek.

Maak een nieuwe jaren 70 zitkuil

Omdat de zitkuil vaak in het verleden werd afgedaan als onpraktisch of onveilig zijn de meeste zithoeken inmiddels verwijderd. Dit is echter erg zonde, een zithoek kan namelijk zeer veel sfeer toevoegen aan je woning en is erg gezellig en er hoeven helemaal geen nadelen aan verbonden te zijn. Als je een laag plafond hebt in je woning kan een zithoek bovendien ook een mooie manier zijn om extra hoogte te creëren in je woning. Als je ervoor kiest om een nieuwe vloer te leggen in je nieuwe zitkuil denk dan ook goed na over de isolatie van je vloer. Als je toch je jaren 70 vloer al aanhaalt is dit een goed moment om gelijk isolatie aan te brengen onder je vloer, zo voorkom je dat je in de toekomst nog een keer je vloer open moet breken om isolatie aan te brengen. Ook is dit een goed moment om over vloerverwarming na te denken, om dezelfde reden als dat het goed is om nieuwe isolatie te overwegen.

De jaren 70 zitkuil in het verleden

De zitkuil was een belangrijk onderdeel van het huishouden in de jaren ‘70. Vrijwel ieder jaren 70 interieur had een zitkuil en deze plek was echt het centrum van de kamer. Omdat de zithoek zo typerend is voor de jaren ‘70 kan het interessant zijn om je hier verder in te verdiepen als je meer wil weten over het verleden van jouw jaren ‘70 huis. Ook kan het erg leuk zijn om te zien hoe zithoeken er traditioneel gezien uitzagen als je overweegt om zelf een zithoek aan te brengen in jouw huis, zo kan je gelijk wat inspiratie opdoen voor het inrichten van je nieuwe zitkuil. Er is zelf een speciale aflevering over de zitkuil in het programma Andere Tijden, het is zeker aan te raden om deze aflevering terug te kijken.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Overig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.