Waar moet je op letten bij het isoleren van je jaren 70 woning?

Isolatie jaren 70 woning

In de jaren 70 was isoleren lang niet zo vanzelfsprekend als nu. Veel jaren 70 woningen hebben een spouwmuur, die vaak niet of nauwelijks geïsoleerd is. Door de slechte isolatie kan de energierekening helaas snel oplopen. Gelukkig kun je hier door middel van isolatie jaren 70 woning verandering in brengen. Met isolatie verlaagt energierekening, verhoogt het wooncomfort en vermeerdert de waarde van je woning. Houd bij de isolatie jaren 70 woning rekening met de volgende zaken. 

Tip 1: soorten isolatie

Allereerst is het aan te raden om te kiezen voor meerdere soorten isolatie. Je kunt hierbij denken aan vloer- muur en dakisolatie. Vaak is de vloer het koudste gedeelte van het huis. Dit komt omdat koude lucht vanuit de kruipruimte omhoog trekt, waardoor je sneller koude voeten hebt. Met vloerisolatie kan de koude lucht moeilijker naar boven trekken, waardoor de vloer minder koud is. Verder is ook muurisolatie nodig, omdat via spouwmuren veel warmte naar buiten verdwijnt. Muurisolatie kan ook gebruikt worden om geluidshinder te beperken. Tot slot is vaak ook dakisolatie nodig, omdat ook via het dak erg veel warmte verloren gaat, wanneer deze niet (goed) geïsoleerd is. Vooral wanneer de zolder als leefruimte wordt gebruikt, is dakisolatie sterk aan te raden. 

Tip 2: isolatiemateriaal

Het is belangrijk om geschikt isolatiemateriaal uit te kiezen. Vaak is dit afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het materiaal voor vloerisolatie afhankelijk van het materiaal van de vloer; hout of beton. Bij een betonnen vloer wordt vaak gebruik gemaakt van EPS, XPS of PIR, terwijl bij een houten vloer en wolsoort aan te raden is. Een wolsoort is verder ook als muurisolatie aan te raden, wanneer het beperken van geluidhinder van belang is. Tot slot hangt het materiaal bij dakisolatie af van het soort dak (plat of hellend) en de manier waarop je die isolatie wilt aanbrengen. 

Tip 3: dubbel glas

Om je energierekening te verlagen en je energielabel te verhogen is het aan te raden om je jaren 70 woning te isoleren met dubbel glas. De meeste jaren 70 woningen hebben alleen beneden dubbel glas. Het is dan verstandig om ook boven te isoleren door middel van dubbel glas. Er bestaat tegenwoordig ook HR++ glas, dat drie keer beter isoleert dan dubbel glas. Met HR++ glas kun je wel 400 euro per jaar besparen.

Tip 4: kruipruimte isoleren

Een andere tip is om ook de kruipruimte te isoleren. De kruipruimte ligt onder de woning en kan voor veel kou en optrekkend vocht zorgen. Om kou tegen te gaan, is het aanbrengen van vloerisolatie vanuit de kruipruimte aan te raden. Wanneer je juist vooral de kou wilt tegengaan, dan is bodemisolatie erg geschikt. 

Tip 5: offertes aanvragen

Tot slot is het erg aan te raden om een isolatiebedrijf langs te laten komen. Deze zal bekijken of isolatie nodig is, wat de mogelijkheden zijn en welk deel van de woning het beste als eerste geïsoleerd moet worden. Vraag hiervoor offertes aan, waarbij het bedrijf komt kijken wat de beste manier van isoleren is. Verder kun je ook meerdere offertes aanvragen, zodat je verschillende isolatiebedrijven met elkaar kunt vergelijken. 

Meer inspiratie opdoen over het creëeren van een jaren ’70 interieur of het restylen van je woning? Lees dan gerust verder op onze website!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Overig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.